Stokrotka Magazyn

Fenkuł na sposób orientalny

Fenkuł na sposób orientalny

  • Czas: 30 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 4

Składniki

  • 4 fenkuły
  • 2 czerwone cebule
  • 4 pomidory
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Fenkuł myjemy i obcinamy zielone listki. Bulwy wraz z połówkami cebul kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i na słabym ogniu należy podsmażyć na nim fenkuły, a potem dodajemy cebulę i smażymy wszystko do zarumienienia. Dodajemy rozgnieciony czosnek. 
Połowę pomidorów kroimy w ósemki, a resztę kroimy w kostkę i dusimy na patelni 5 minut z tymiankiem, pietruszką i małą ilością listków fenkuła. Następnie doprawiamy pieprzem, solą , szafranem i sokiem z cytryny. Potem do warzyw dodajemy ósemki pomidorów i całość jeszcze raz podgrzewamy. Przed podaniem należy posypać posiekanymi listkami fenkuła.

Komentarze

Mirek 18.03.2017 20:49

Na pewno fenkuł ? Na zdjęciu w potrawie jest seler naciowy!

Stokrotka Magazyn 19.03.2017 14:22

Witamy serdecznie,

dziękujemy za komentarz :) Obiecujemy przykładać baczną uwagę do tego, aby zdjęcie nie pozostawiało żadnych wątpliwości :)

Pozdrawiamy,
Redakcja Stokrotka Magazyn

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.