Stokrotka Magazyn

Enchilada

Enchilada

  • Czas: 45 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 4

Składniki

  • 340 g mielonej wieprzowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 240g pomidorów z puszki
  • 280ml 24% śmietany
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 8 gotowych tortilli
  • sól

Przygotowanie

Pomidory, cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę mieszanki przyprawowej miksujemy na gładką masę. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy zmiksowaną masę i dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 min. 
Jajka miksujemy ze śmietaną, dodajemy 1 łyżkę gorącego sosu i szybko mieszamy. Następnie całość ciągle mieszając, stopniowo, dodajemy do gorącego sosu. Nie przerywając mieszania ogrzewamy (nie gotujemy) do zgęstnienia sosu. Na patelni podsmażamy wieprzowinę (w trakcie smażenia mięso rozdzielać widelcem) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy rodzynki. Mieszamy wszystko razem i rozdzielamy równo między tortille. Rozsmarowujemy farsz i zwijamy tortille w rulon. Układamy na blasze do pieczenia złączeniem do dołu, polewamy resztą sosu, posypujemy serem i zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C (aż sos zacznie się gotować). Posypujemy posiekaną cebulką i od razu podajemy.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.