Stokrotka Magazyn

Duszona wołowina z Hongkongu

Duszona wołowina z Hongkongu

  • Czas: 45 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 4

Składniki

  • 2 1/2 cm świeżego imbiru
  • 225 g marchewki
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula pokrojona na plasterki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 2 łyżki wody 
  • sól

Przygotowanie

Imbir i marchewkę kroimy wzdłuż w paseczki (długości 5 cm). Wołowinę kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobne paski. Pomidory kroimy w wąskie cząstki. 
W woku lub na patelni dobrze rozgrzewamy olej (3 minuty). Dodajemy cebulę, imbir, pomidory i marchew, smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy cukier, przyprawę chińską, sos sojowy, sherry, wodę i sól do smaku. Mieszając, smażymy 8 minut.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.