Domowe ciasto z suszonymi owocami

  • Czas: 90 minut
  • Trudność:
  • Porcje: 1 keks

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny
  • 400 g bakalii: orzechów laskowych, moreli, daktyli, rodzynek

Przygotowanie

1. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy odkładamy, a owoce przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy, po czym obtaczamy w kilku łyżkach mąki.
2. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy bakalie i startą skórkę cytryny.
3. Ciasto przekładamy do formy keksowej (o długości ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.