Stokrotka Magazyn

Tarta ze śliwkowymi różami

Tarta ze śliwkowymi różami

1. Do przygotowania spodu tarty używamy gotowego ciasta na ciasteczka zbożowe. Przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu, następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy ok. 30 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. 2. W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy róże ze śliwek oraz nadzienie. Śliwki kroimy […]

Składniki

  • gotowe ciasto na ciasteczka zbożowe
  • 9 dużych śliwek
  • nadzienie:
  • ½ kostki roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • słoik konfitury śliwkowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

1. Do przygotowania spodu tarty używamy gotowego ciasta na ciasteczka zbożowe. Przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu, następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy ok. 30 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
2. W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy róże ze śliwek oraz nadzienie. Śliwki kroimy ostrym nożem spiralnie pod skosem wokół pestki tak, jakbyśmy ją obierali.
3. Jajka, migdały, cukier miksujemy, powoli i stopniowo wlewamy roztopione masło i miksujemy tylko do połączenia się składników. Konfiturę śliwkową rozsmarowujemy na kruchym podpieczonym spodzie, następnie wylewamy masę migdałową i układamy róże ze śliwek. Posypujemy na wierzchu płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 45 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Przepis Pani Danieli Olszewskiej, laureatki naszego konkursu „Jesienny deser”.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.