Stokrotka Magazyn

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

  • Czas: 60 minut
  • Trudność: łatwy
  • Porcje: 6

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 60 g cukru
  • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Na stolnicy posiekaj schłodzone masło z cukrem i mąką. Dodaj kwaśną śmietanę 18% oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto, wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i odłóż do zamrażalnika. Po upływie 15 minut wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier puder i dodając po łyżce serka mascarpone, kontynuuj mieszanie do momentu, aż całość stanie się jednolitą, kremową masą.
3. Przygotowany krem wyłóż na wystudzonym wcześniej cieście. Całość udekoruj borówkami.

Komentarze

Czytelniczka 12.08.2015 12:48

Świetny deser!

Użytkownik 22.06.2017 13:00

Jest świetna. Jedyne ciasto które mi wychodzi. Haha

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.