Stokrotka Magazyn

Tarta-Tatin na jaglanym spodzie

Tarta-Tatin na jaglanym spodzie

  • Czas: 90 minut
  • Porcje: 1 tarta

Składniki

  • spód:
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • krem:
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 gruszki
  • garść posiekanych migdałów do posypania

Przygotowanie

1. Kaszę gotujemy na wodzie lub mleku około 20 minut, po czym studzimy. Dodajemy jajko, mąkę i cukier. Wyrabiamy ciasto, którym wyklejamy spód i brzegi nasmarowanej masłem formy.
2. Łączymy wszystkie składniki nadzienia (odkładając jednak na później dwie gruszki)i wykładamy je na spód.
3. Na wierzchu tarty układamy pokrojone w plasterki gruszki i posypujemy migdałami.
4. Tartę pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Gdy brzeg się zrumieni, a środek zetnie, to znak, że jest gotowa. Kroimy, gdy ciasto nieco przestygnie.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.