Stokrotka Magazyn

Świąteczny keks

Świąteczny keks

1. Suszone owoce kroimy na mniejsze cząstki, zalewamy wrzątkiem, a następnie dodajemy wódkę. Odstawiamy na 15-20 minut. 2. Siekamy orzechy. 3. Namoczone owoce odcedzamy, a następnie mieszamy z 1/3 ilości mąki. 4. Ścieramy skórkę z pomarańczy, pamiętając, by owoc wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem. 5. Ucieramy masło z cukrem, następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy […]

Składniki

  • 300 g mąki
  • kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 200 g cukru
  • 5-6 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wódki
  • skórka starta z pomarańczy
  • 500 g suszonych owoców i orzechów – według uznania (rodzynki, morele, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe)
  • Na polewę: lukier lub biała czekolada

Przygotowanie

1. Suszone owoce kroimy na mniejsze cząstki, zalewamy wrzątkiem, a następnie dodajemy wódkę. Odstawiamy na 15-20 minut.
2. Siekamy orzechy.
3. Namoczone owoce odcedzamy, a następnie mieszamy z 1/3 ilości mąki.
4. Ścieramy skórkę z pomarańczy, pamiętając, by owoc wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem.
5. Ucieramy masło z cukrem, następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy jajka.
6. Do masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz bakalie.
7. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Nie wyjmujemy z formy, dopóki zupełnie nie ostygnie.
8. Ostudzone ciasto polewamy lukrem lub białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Jak zrobić lukier: najprostszy sposób to zmieszać nieco cukru pudru z odrobiną gorącej wody. Dla lepszego smaku do mikstury możemy dodać wyciśnięty sok z cytryny. Aby uzyskać śnieżnobiały lukier, należy ubijać cukier puder z białkiem jaja przez około 15 minut. Możemy też skorzystać z gotowych lukrów dostępnych w sklepach.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.