Stokrotka Magazyn

Słony karmel z gruszką

Słony karmel z gruszką

  • Czas: 60 minut
  • Porcje: 6-8 porcji

Składniki

  • CIASTO:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 3 jajka
  • 70 g masła
  • 3 gruszki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • KARMEL:
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Składniki na ciasto miksujemy. Gruszki obieramy i kroimy w mniejsze cząstki. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy gruszki i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Przygotowujemy sos karmelowy: do garnuszka wsypujemy cukier, pilnując, by warstwa była równomierna. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier zacznie się topić. Wówczas dodajemy masło i mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo ostrożnie dodajemy część śmietanki. Po chwili dodajemy sól, pozostałą śmietankę i ponownie podgrzewamy na ogniu, aż masa będzie jednolita. Polewamy ciasto, gdy nieco przestygnie.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.