Stokrotka Magazyn

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

  • Czas: 60 minut
  • Trudność: 1
  • Porcje: 6

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 szczypty cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Mleko mieszamy z wodą i olejem. Mąkę przesiewamy do wysokiej miski i wbijamy jajka. Ucieramy i stopniowo wlewamy przygotowany płyn. Miksujemy, solimy i ponownie miksujemy; odstawiamy na godzinę. Przed smażeniem naleśników ciasto należy zamieszać i robić tak przed każdym wlaniem go na patelnię.

Farsz:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem i cukrem. Podsmażamy na maśle. Na naleśniki kładziemy jabłka przysmażone i składamy w kwadracik.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.