Stokrotka Magazyn

Krajanka żurawinowa

Krajanka żurawinowa

  • Czas: 40 minut
  • Porcje: 6

Składniki

  • 15 dag czekolady o smaku pomarańczowym lub gorzkiej o wysokiej zawartości kakao
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • laska wanilii
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 25 dag mąki
  • bułka tarta
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • lukier: 25 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny
  • żurawina do dekoracji

Przygotowanie

Czekoladę i połowę żurawiny grubo siekamy. Masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i miąższem z laski wanilii. Nie przerywając ucierania, kolejno dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do formy do babeczek z 6 wgłębieniami, wysmarowujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. Wyjmujemy, studzimy i ostrożnie przekładamy na talerz.

Przygotowujemy lukier: drewnianą pałką ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Smarujemy przygotowane ciastka, dekorujemy pozostałymi żurawinami i odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy na małych talerzykach z kieliszkiem deserowego wina.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.