Stokrotka Magazyn

Jesienne gofry ze śliwkami

Jesienne gofry ze śliwkami

1. Przygotowujemy masę na gofry. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy oraz łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, maślankę, roztrzepane żółtka oraz olej. Całość mieszamy, a następnie łączymy starannie z suchymi składnikami. 2. Rozgrzewamy gofrownicę, a następnie wylewamy ciasto rozprowadzając […]

Składniki

  • ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki maślanki
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • dekoracja:
  • 5-6 śliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • tabliczka białej czekolady
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

1. Przygotowujemy masę na gofry. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy oraz łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, maślankę, roztrzepane żółtka oraz olej. Całość mieszamy, a następnie łączymy starannie z suchymi składnikami.

2. Rozgrzewamy gofrownicę, a następnie wylewamy ciasto rozprowadzając je po całej powierzchni. Gofry pieczemy około 3 minuty (bądź zgodnie ze wskazówkami producenta gofrownicy). Po upływie tego czasu odkładamy je na metalową kratkę do ostygnięcia.

3. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a kiedy będzie już nabierała kremowej konsystencji, dodajemy mascarpone i miksujemy już bardzo krótko, do połączenia składników.

4. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w półplasterki i grillujemy na suchej patelni grillowej przez około 1 min. z każdej strony, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

5. Na gofry wykładamy przygotowany krem, zgrillowane plastry śliwki, posypujemy je cynamonem, a całość posiekaną białą czekoladą. Tak przygotowany deser dekorujemy listkami mięty.

Przepisem podzieliła się Pani Justyna Kopka, laureatka naszego konkursu „Jesienny deser”.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.