Stokrotka Magazyn

Jabłkowy strudel z migdałami

Jabłkowy strudel z migdałami

  • Czas: 80 minut
  • Porcje: 1 strudel (4-6 porcji)

Składniki

  • ciasto:
  • 300 g mąki
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 10 łyżek wody
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek
  • 30 g migdałów
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo: 4 łyżki masła, cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Składniki na ciasto łączymy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy około pół godziny w lodówce.
2. Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. Przez chwilę podduszamy w garnuszku, aby zmiękły. Dodajemy resztę składników nadzienia.
3. Ciasto wałkujemy w prostokąt, smarujemy połową roztopionego masła, nakładamy nadzienie i zawijamy w rulon. Wierzch smarujemy resztą masła i posypujemy migdałami.
4. Pieczemy ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.