Stokrotka Magazyn

Augustowska jagodzianka

Augustowska jagodzianka

  • Czas: 130 minut
  • Porcje: 18-20 sztuk

Składniki

  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Łączymy resztę składników na ciasto, wlewamy rozczyn i wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu powinno podwoić swoją objętość.

Mieszamy składniki na nadzienie. Ciasto dzielimy na 18-20 równych części. Formujemy kulki, które spłaszczamy w dłoniach, nakładamy jagodowy farsz i zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.

Zostawiamy je na 15 minut, po czym pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.