Ciasto szpinakowe

Składniki

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g listków świeżego szpinaku
  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • dowolna kolorowa posypka

Przygotowanie

1. Listki szpinaku myjemy i osuszamy, wraz z oliwą blendujemy na gładką masę.
2. Jajka z cukrem miksujemy razem w misce na puszystą masę, po czym dodajemy sok z cytryny oraz zmiksowany szpinak – całość dokładnie mieszamy.
3. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30-40 minut.
5. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, wyjmujemy z foremki, lukrujemy (mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym) i dekorujemy kolorową posypką.

Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!