Babeczki z masą orzechową

Składniki

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ½ szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • łyżka kawy
  • masa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • kieliszek ajerkoniaku
  • dodatkowo do ozdoby:
  • migdały
  • kilka kostek czekolady

Przygotowanie

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy.
2. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
3. Następnie wykładamy je do foremek na babeczki i pieczemy ok. 15-25 minut w temperaturze 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy masę: podpiekamy orzechy włoskie na suchej patelni, a następnie mielimy na maszynce.
5. Żółtka ucieramy z cukrem.
6. W osobnym naczyniu ucieramy masło, dodajemy utarte wcześniej żółtka z cukrem, następnie zmielone orzechy i ajerkoniak.
7. Gotową masę wykładamy na babeczki. Dekorujemy migdałami oraz startą na tarce czekoladą. Całość schładzamy.

Smacznego!

Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!