Stokrotka Magazyn

Sztuka przyjmowania gości

Sztuka przyjmowania gości

Organizując przyjęcie towarzyskie lub zapraszając rodzinę na obiad warto pamiętać o podstawowych zasadach savoir-vivre’u, które nie tylko skutecznie uchronią nas od wpadek, ale również pozwolą na pozostawienie na gościach dobrego wrażenia.

Przygotuj stół

Na wstępie warto zadbać o należyte udekorowanie stołu. Kluczową sprawą jest czysty, idealnie wyprasowany, zwisający równo z każdej strony obrus. Do uroczystych kolacji bądź świąt najlepiej będzie pasował koloru białego, ale elegancko powinien się też prezentować bordowy bądź granatowy – najważniejsze, by dobrze komponował się z zastawą.

Niemniej istotne są materiałowe serwetki, które nie tylko służą do celów higienicznych, ale stanowią także podstawowy element dekoracyjny stołu. Powinny być starannie wyprasowane i postawione po lewej stronie nakrycia lub na talerzach przeznaczonych do pierwszego dania.

Przed rozpoczęciem jedzenia, układamy serwetkę na kolanach, a po skończonym posiłku odkładamy ją po prawej stronie talerza.

Wedle naczelnej zasady nakrywania do stołu, sztućce należy układać od zewnątrz do wewnątrz, w taki sposób, by ich kolejność odpowiadała kolejności podawanych dań. Przy czym widelce kładziemy po lewej, a noże i łyżkę po prawej stronie talerza. Natomiast za talerzem kładziemy sztućce przeznaczone do deserów – łyżeczkę wyżej, trzonkiem skierowaną w prawą stronę, widelczyk niżej, nakierowany w lewo.

Do kompletu brakuje jeszcze kieliszków. Zwykle stawia się ich kilka, ponieważ w zależności od przeznaczenia będą różnić się kształtem. Najbliżej gościa powinien znajdować się kieliszek do wody, potem do szampana, czerwonego i białego wina, na końcu do sherry.

Przywitaj gości

Stół już przygotowany, z kuchni dochodzą zapachy potraw, czas na przywitanie pierwszych przybyłych. Drzwi zawsze otwiera gospodarz. Tuż przy wejściu powinien znajdować się wieszak, na którym będzie wystarczająco miejsca, by pomieścić płaszcze wszystkich zaproszonych gości. Nie jest to jeszcze odpowiedni moment na oficjalne witanie się – gospodarz nie powinien bowiem dopuścić, żeby towarzystwo zbyt długo stało w korytarzu. Jest zatem zobligowany do tego, by niezwłocznie pomóc przybyłym w ściąganiu płaszczy.

Jedna z najważniejszych zasad mówi, że gość nie może pozostać w samych skarpetkach. Gospodarz w żadnym razie nie ma prawa sugerować gościowi, że powinien buty ściągnąć, nawet jeżeli ten ma je ubłocone. Co więcej, powinien zaoponować, kiedy ten zacznie je zdejmować Trudno przecież wyobrazić sobie, że kobiety w eleganckich sukienkach będą paradować zupełnie boso. Albo – co gorsza – w kapciach. W dobrym tonie będzie też, jeśli zapraszając gości, uprzedzisz ich o tym, aby wzięli ze sobą obuwie na zmianę. To rozwiązanie sprawdzi się tylko w przypadku, kiedy gośćmi będą osoby z rodziny lub bliscy znajomi. Zatem jeżeli martwisz się o dywan, a na kolacji ma się pojawić ważna osoba z firmy, w której pracujesz – po prostu wcześniej go zwiń.

Spotkanie czas zacząć…

Goście powinni poczuć wyjątkową atmosferę już od przekroczenia progu twojego domu. Rolą gospodarzy jest dbanie o komfort i ich dobre samopoczucie. Zadbaj o to, aby w powietrzu roznosił się miły zapach – możesz użyć odświeżaczy powietrza, albo w małych, szklanych miseczkach ułożyć potpourri. Unikaj silnych, drażniących zapachów. Świetnym tłem do rozmów będzie lekka i przyjemna muzyka. W takiej sytuacji sprawdzi się muzyka klasyczna albo smooth jazz. Możesz posłużyć się gotowymi listami utworów, które znajdziesz w internecie. Jeśli celem spotkania nie jest oglądanie superważnego wydarzenia sportowego – pod żadnym pozorem nie włączaj telewizora.

Gdy na stole znajdą się wszystkie potrawy, gospodyni zaprasza gości grzecznościowym zwrotem „Podano do stołu” lub „Zapraszam do stołu”. Gospodarze powinni wskazać miejsca gościom. Miejsca honorowe zarezerwowane są dla osób starszych, jubilatów czy solenizantów.

Nigdy nie zostawiamy gości samych. Gdy gospodyni musi udać się do kuchni, przy stole zostaje Pan Domu.

Z jednej strony, powinno dbać się o to aby mieli oni zawsze pełne kieliszki, z drugiej strony ogromnym nietaktem jest natrętne namawianie do picia lub jedzenia. Przede wszystkim należy uszanować wolę naszych współtowarzyszy. Jeśli któreś z gości ma inne preferencje kulinarne niż my, np. jest wegetarianinem lub ma uczulenie na któryś z użyty przez nas składników, a wcześniej nas o tym nie poinformował, nie nakłaniamy go do jedzenia, tylko grzecznie przepraszamy. Gospodarz ma również obowiązek zadbać o osoby palące, niezależnie od własnych preferencji. Sam powinien wskazać dogodne miejsce do palenia.

Pamiętaj o kluczowej zasadzie

Savoir-vivre jest mocno skodyfikowanym zbiorem konwenansów, dlatego jeżeli nie pracujesz w dyplomacji bądź biznesie, nic się nie stanie, jeżeli pominiesz kilka zasad. Warto je jednak znać, bowiem w stresujących bądź po prostu bardziej oficjalnych sytuacjach mogą zdecydowanie ułatwić życie. W sytuacjach mniej oficjalnych wystarczy zapamiętać, że podstawowym obowiązkiem gospodarza zawsze jest dbanie o dobre samopoczucie gości,
z kolei podstawowym obowiązkiem gości jest stosowanie się do reguł panujących u gospodarza. Często tyle wystarczy, by spotkanie przebiegało w wesołej atmosferze przyjaźni i harmonii.

Tekst: Adam Trzeciak

Komentarze

Irena 13.02.2016 23:06

spec. odszukać mały widelec nakierowany w lewo.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.