Stokrotka Magazyn

Domowe sposoby na mocno zabrudzone naczynia

Domowe sposoby na mocno zabrudzone naczynia

Okopcone, przypalone, mocno zabrudzone garnki wymagają zazwyczaj szczególnego sposobu czyszczenia. Podpowiadamy, co zrobić, aby znów były lśniąco czyste.

Sól

Do przypalonego garnka nasyp grubą warstwę soli z niewielką ilością wody i pozostaw na noc. Możesz także do każdego pół litra wody dodać łyżkę soli – tak przygotowany wywar wlej do przypalonego naczynia i zagotuj. Patelnie – wyłącznie te z żeliwa – również łatwo wyczyścisz za pomocą soli. Najskuteczniej zrobisz to bez użycia wody, rozcierając sól papierowymi ręczniczkami. Pamiętaj, by po każdym takim czyszczeniu dokładnie umyć naczynie w wodzie z detergentem, po czym opłukać.

Proszek do prania

W taki sam sposób, jak przy użyciu soli, wyczyścisz naczynia, używając proszku do prania. Pozostaw grubą warstwę detergentu w przypalonym bądź osmolonym garnku na całą noc lub ugotuj w naczyniu wodę z proszkiem.

Ocet

Roztwór octu z wodą świetnie usuwa kuchenne zabrudzenia – nie tylko znakomicie odkamienia, ale i z powodzeniem zastępuje płyn do mycia naczyń. Ocet można także dodać do płynu – tak wzmocnioną substancją z łatwością wyczyścisz przypalony garnek.

Pamiętaj, by ze względu na intensywny zapach, nie przesadzać z ilością octu używanego do czyszczenia.

Ten sposób nie sprawdzi się w przypadku naczyń aluminiowych – możesz je zniszczyć.

Soda oczyszczona

O ile Twój spalony garnek nie jest wykonany z aluminium, z powodzeniem możesz zastosować sodę oczyszczoną. Używamy jej podobnie jak wcześniej przedstawionych domowych środków czyszczących – mieszamy z wodą, zalewamy naczynie i pozostawiamy na kilkanaście godzin lub gotujemy. Jeśli garnek jest bardzo mocno przypalony – powtarzamy czynność aż do uzyskania zadowalającego efektu, po czym dokładnie myjemy standardowym sposobem.

Coca-cola

Cola znana jest ze swych właściwości odrdzewiających, niewiele osób wie jednak, że bardzo dobrze radzi sobie także ze spalonymi naczyniami. Wlewamy napój do zabrudzonego garnka, gotujemy kilka minut. Spalenizna z łatwością powinna odejść od powierzchni naczynia.

Ryż

Ryż gotowany w standardowy sposób, w odpowiedniej ilości wody, znakomicie usunie spaleniznę z zabrudzonego garnka. By pozbyć się niechcianej spalenizny możesz zastosować ryż sypki bądź ten w torebkach – oba rodzaje przynoszą podobne, bardzo zadowalające efekty.

Do każdego środka czyszczącego, który znajdziesz w swojej kuchni lub łazience, możesz dodać sok z cytryny – wzmocni on działanie soli, octu czy sody. Pamiętaj jednak, by nie stosować przedstawionych sposobów do czyszczenia garnków emaliowanych. Warto również rozpoczynać przemywanie mocno zabrudzonych naczyń tak szybko, jak to możliwe – zaschnięte resztki jedzenia usunąć dużo trudniej niż te świeże.

Komentarze

Karina 29.06.2015 14:13

Można skorzystać też ze starodawnego sposobu – wody i piasku :)

Monika 1.07.2015 10:08

Najlepiej uważać, żeby nie przypalić ! :-)

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.