Stokrotka Magazyn

Tajniki fotografii kulinarnej

Tajniki fotografii kulinarnej

Blogi i konta na Instagramie poświęcone gotowaniu są coraz popularniejsze. Aby jednak przyciągnąć obserwatorów, musimy zachęcić ich nie tylko treścią dodawanych wpisów, ale także atrakcyjnymi zdjęciami.

Na Instagramie dobre zdjęcia to klucz do sukcesu. Najlepsze efekty osiągniemy, korzystając z aparatów zwanych lustrzankami. Ważne jest, aby odpowiednio ustawić głębię ostrości, balans bieli, a także inne parametry, które pomogą nam uzyskać idealną fotografię.

Prostota i naturalność

Wykonując zdjęcie naszego popisowego dania musimy pamiętać, że to ono ma być bohaterem pierwszego planu. Dlatego lepiej zrezygnujmy z pozowania na tle potrawy. Wybierzmy ładny półmisek lub talerz, najlepiej w jednolitym kolorze, bez zbędnych ozdób. Pamiętajmy, że jemy także oczami, dlatego danie powinno być podane w sposób estetyczny i zachęcający do jego przyrządzenia. Najbardziej kuszą nas dania kolorowe, dlatego dla ozdoby możemy dodać listki zielonej pietruszki lub oregano, a także efektownie polać je sosem. Półmisek można postawić na drewnianej desce lub białej serwecie, a obok – położyć czyste i wypolerowane sztućce.

Dobre światło to podstawa

Aby zrobić dobre zdjęcie, najlepiej jest korzystać ze światła dziennego. Jeśli nie mamy takiej możliwości, warto wykorzystać lampy studyjne imitujące światło dzienne. Opłaca się skorzystać ze statywu, ponieważ dzięki niemu łatwiej będzie nam uzyskać dłuższy czas naświetlania. Otrzymamy wówczas ładne i wyraźne zdjęcie bez obaw o to, że może się rozmazać. Unikajmy zdjęć w słońcu, ponieważ wówczas na zdjęciu mogą pojawić się cienie. Najlepsze będzie naturalne światło wpadające przez okna, rozproszone za sprawą jasnej firanki. Przestrzeń dookoła możemy ograniczyć białymi kartkami, które sprawią, że zdjęcie wyjdzie jaśniejsze. W przypadku potraw najlepiej jest fotografować je z góry. Wtedy będziemy mieć pewność, że każdy element dania będzie dobrze widoczny i zaakcentowany na zdjęciu. Najprościej będzie stanąć z aparatem na krześle.

Jeśli nadal czujemy potrzebę zgłębienia tajników fotografii kulinarnej, zapiszmy się na ciekawy kurs, podczas którego nauczymy się zarówno fotografować potrawy, jak i układać z nich idealną kompozycję do zdjęcia.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.